Mat og miljø 

Det er (heldigvis) mye fokus på mat og miljø, og det er mange dyktige folk og organisasjoner som jobber for at vi skal spise slik at miljøet vårt påvirkes minst mulig i negativ retning. Dette er noe alle kan være med å bidra til - uten alt for mye kunnskap, anstrengelser og forsakelser. Og som selv om hver enkelts bidrag blir lite i den store sammenhengen, er det viktig at alle gjør noe. Ikke minst med tanke på de holdningene vi viser og bringer videre til barna våre.

De fleste av oppskriftene som blir presentert på denne bloggen, vil ta utgangspunkt i et miljøvennlig perspektiv. Jeg er absolutt ingen miljøekspert, men jeg mener at det trenger man heller ikke være for å ta noen hensyn. Her er mine usorterte, men ganske enkle og gode tips;

* Spis mindre kjøtt. De fleste av suppene jeg lager, er uten kjøtt. Jeg er svak for litt bacon som topping, men det blir uansett en svært liten mengde. ( Bacon passerer som krydder i denne sammenheng ;-)   )

* Spis mer kortreist mat ( det betyr noen ganger at man må finne seg i å betale litt mer for maten)

* Beregn riktig mengde - mat skal spises opp, ikke kastes.

* Rester kan man selvfølgelig ikke unngå helt, men da kan de brukes som niste - eller man kan ha en dag i uka hvor man spiser rester til middag. Det gjør ingenting om ikke alle spiser det samme! 

*  Ikke legg frukt og grønnsaker i en ekstra pose i butikken - de skal jo ut igjen med en gang du kommer hjem, og kan fint ligge løst i handleposen eller nettet.

*  Når frukt og grønnsaker begynner å bli litt gamle og ikke er så fristende å spise som de er, kan de fortsatt brukes i suppe - eller en god smoothie.

 I denne smoothien er det både rester av spinat, avocado, kiwi,ingefær og en juiceskvett.

* Når du lager pizza, kan det også være lurt å se hva du har i kjøleskapet. Det er mye som er godt som pizzafyll. På Cuba fikk jeg frossen grønnsaksblanding på pizza - det er kanskje å dra det litt langt, men det er mer enn kjøttdeig og skinke som smaker på pizza. Her kan man også tenke mengde. Spørs om det ikke kommer et eget innlegg om pizza etterhvert...

* Til slutt tar jeg opp igjen det første punktet; spis mindre kjøtt. Det betyr ikke at man må ha mange kjøttfrie dager hver uke - selv om det går helt fint å lage god mat uten kjøtt. Man kan også her tenke mengde. Spis mer tilbehør og mindre kjøtt.

Spis av mindre tallerkner, så ser kjøttstykket og porsjonen større ut - øynene hjelper oss å bli mette :-)) Jeg bruker ofte mitt Glohane - servise fra 50-tallet. Der er tallerknene ca 1/3 mindre enn moderne tallerkner. Miljøeffekten blir dobbel - både gjenbruk og mindre matmengde.

Glohane er designet av nordmannen Tias Eckhoff , og fikk gullmedalje på Triennalen i Milano i 1957.


#mat #miljø #gjenbruk 
 

2 kommentarer

Victoria Larsen

20.03.2017 kl.15:11

flott skrevet!

Suppegjoken

21.03.2017 kl.08:47

Victoria Larsen: Takk! Hyggelig å høre:)

Skriv en ny kommentar

hits